субота, 7. фебруар 2009.

Srbija/ neki podaci koji treba da se nadju na raspravi o nasoj buducnosti i strategiji koju imamo pred sobom

Srbija , kao drzava postojala je sve do 1544 godine. To ime na priblizno danasnjoj teritoriji je bilo sve do njene obnove u I srpskom ustanku/ Srpska revolucija/.Vladari srednjevekovne Srbije su u ono vreme organizovali drzavu po svim uzorima koju su u to vreme bili . Srpskom odbranom od turske invazije najvise su profitirali drugi evropski narodi, koji su ostali izvan ove borbe. Upotreba srpskih vojnika bila je sve do I svetskog rata u mnogim ratovima protiv Turske , ali i drugih drzava. Stvaranje Krajina na danasnjem tlu hrvatske, ili danasnja Vojvodina govore samo o tome koliko je bilo angazovanje srpskog zivlja radi odbrane tih krajeva protiv turske invazije. Srpska revolucija iz 18o4 godine donosi jednu novinu na ovim prostorima. Feudalni sistem je bio zamenjem kapitalizmom. To bi danas nazvali tranzicijom iz jednog sistema u drugi. Dva Balkanska rata su zavrsnica oslobadjanja turske dominacije na Balkanskom poluostrvu. Ti ratovi pokazuju da se ideja oko stvaranje "Velike Srbije" ne moze pripisati programu "Nacertanija". Bosna ostaje ostrvo, koje ce veoma lako prihvatiti Austro-Ugarska Monarhija kao "zastitnika"naroda u tom delu Evrope. Crna Gora je samostalna drzava. Bugarska i Grcka su drzave sa svojim nacionalnim opredeljenima. Stvaranje Albanije je bilo od strane Velike Britanije i drugih, a navodno radi nacionalnog interesa stanovnika koji su za sebe "stvorili" potrebu radi "obnove" svoje drzave u nekom vremenu/ Skenderbeg?/. Ratovanja od strane Srbije u ustancima, ratovima na strani Austrije, pa i Balkanski ratovi nosili su mnogo zrtava. I svetski rat i povracenje preko Albanije je najveca zrtva srpskog naroda u XX veku. Stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca nije stvaranje "Velike Srbije". Koliko je bilo srpske vojske ili zandarmerije u drugim delovima Kraljevine SHS a kasnije Jugoslavije u poredjenju sa domicilnim stanovnistvom. II svetski rat i odvodjenje srpskih vojnika u zarobljenistvo. Jugoslovenska vojska u otadzbini kao i partizani su uglavnom bili iz redova srpskog naroda. Zakon na tlu Srbije , kojeg su doneli Nemci, da u slucaju ubijanja 1 nemackog oficira bice streljano 100 Srba! Jasenovac, najveci koncentracioni logor je imao najvise Srba . Posle II svetskog rata, kolonizacije su uglavnom bile Srba u Vojvodini!
Gde je slika o Srbima , koji treba da budu prestavljeni u svetu. Gradjanski rat na tlu Jugoslavije, nije stvaranje Velike Srbije, vec separatizam drugih naroda. Ako se izdvaja teritorija, tada se mora praviti razlika. Da li je to nacionalno opredeljenje ili opredeljenje teritorija koje su nosile ime po ondasnjem ustavu SFRJ, teritorija jedne republike. U tim rapublikama znamo ko su bili konstitutivni narodi. Problem je Hrvatska, BiH, pa i Crna Gora. Stvaranje Makedonske nacijem kao i muslimanske nacije je plod KPJ. Sigurno da ti narodi moraju da dobiju svoju ulogu u odlucivanju o svom statusu pa i imenu ali se to moralo raditi na drugi pa i demokratskiji nacin,Odluka neke Partije nije demokratskije od referenduma, plebiscita i sl.
Sliku koju treba , ili bolje receno imidz Srbije treba stvoriti da se buducnost moze mirnije docekati.
Krenimo iz pocetka. Napravimo "radikalni zaokret", dogovorimo se koliko smo "ulozili" u proslosti zarad nase buducnosti. Ne gubimo vreme, sada i sto pre.
Best from Serbia!

Нема коментара: