среда, 14. јануар 2009.

UN, Medjunarodna zajednica-velike sile

Izraelski napad na Gazu pravda se , sluzbeno da je to reakcija na visegodisnje granatiranje izraeske teritorije od strane Hamasa. Hamas se tretira kao teroristicka organizacija. Solidarsnost nekih zemalja sa Izraelom je ocekivana posle takvog zvanicnog saopstenja. Napad Izraela , je po nekima u medjunarodnoj zajednici sasvim opravdana, pa i ocekivana.
Zvanicnici u Palestini, u pojasu Gaze tvrde da stradaju uglavnom civili/ pre svega deca, zene i starci/. Sigurno da im treba verovati. Ali nikada nisu demantovali da Hamas granatira izraelsku teritoriju. Zasto? Da li je to greska, ili se precutkuje. Muslimanske zemlje su se odmah angazovale u protestu politike koju sada vodi Izrael. Muslimani sirom sveta demostrijaru protiv Izraela. Zasto?
Da nisu ugrozeni muslimani u svim zemljama gde se nalaze, ili je to samo solidarnost sa Palestinom, ali u pojasu Gaze! Da li su ugrozeni palestinci u drugom delu svoje teritorije? Do sada nema nikakvih informacija o tome. Igra li religija neku ulogu u odnosima Izraela i Arapa? Kada se napise neki clanak, knjiga ili sl. koje ne odgovara muslimanskom pogledu na svet, neke zemlje ili organizacije iz muslimanskih zemalja donose "fatvu"! Jos uvek ima muslimanskih zemalja koje koriste svoje serijatske zakone kao "osnovne zakone u drustvu". U poslednje decenije XX veka uglavnom se teroristicki napada svode na muslimanske organizacije. Da li su oni ugrozeni, ili je mozda nesto drugo u pitanju? Ako su ugrozeni, cudno da se i dalje, naprimer u Evropi naseljavaju, traze da se tretiraju kao nacionalna manjina, da pre svega, imaju gde da upraznjavaju svoju religiju. O reintegraciji do sada nikada nije bilo reci koje bi bile upucene od istih organizacija ili drzava odakle dolaze emigranti/ politicki ili ekonomski/. Kada se poredi stav SAD i Saudijske Arabije vidimo da se mnoge stvari "odvijaju" na obostrano razumevanje.
U nekim krugovima arapskog sveta , cuju se ideje o stvaranju polarizacije kako u nacionalnom, tako i u ekonomskom, pa i u religijskom delu. Iz ovoga bi se pre moglo reci da je islamski svet pre da se, kroz krizne momente ujedinjuje nego neke "druge zajednice". Karolicka crkva je jedina hriscanska zajednica koja je veoma dobro organizovana/ preko hiljadu godina/. Pravoslavna crkva je na nacionalnom nivou. Hindu religija je isto tako vise, manje stvar drzave ili religijske zajednice u nekim zemljama. Sto se tice Velikih Sila "SAD, ili Rusija sada se pokusava uvesti u igru Kina, Indija, Velika Britanija, Indija, Francuska i Nemacka. Amerika je platila veliku cenu kao "svetski zandarm", pa sada trazi druga resenja. U ekonomskom pogledu, a pre bi se reklo, kraha finansijera, globalizacija je neuspesna u mnogim svojim domenima. Reforme u mnogim strukturama drustva, sistemima drzava moraju da se potpuno urade radi dogledne buducnosti. Preti nam "anarhija", ili jacanje drzavnih aparata-"demokratske diktature".
Mozda bi jedna parola iz "proleterske proslosti" dobro dosla danas sa novim proglasom : Demokrate u svim demokratskim zemljama, ujedinite se!
Best from Serbia!

Нема коментара: