среда, 4. фебруар 2009.

7 mudraca klasicnog doba

Solon
Tales
Pitak
Bijant
Hilon
Kleobul
Perijander

6 коментара:

Unknown је рекао...

Tales
Za ovog antickog mudraca mozemo reci samo neke frafmente i predanja .
Tales je iz maloazijskog grada Mileta. To je bila jonska kolonija u zapadnom delu Male Azije.Ziveo je u vreme vladara Kreza, kda su su neki gradovi u Maloj Aziji bili pod vlascu Persijanaca. Za njegovu porodicu se tvrdi da je po poreklu iz Fenikije/ porodica Telida/. Tales je rodjen oko 640 godine pre n.e. ili u vreme 35 Olimpijade. Za njega se prica da je poznavao geometriju. Isto tako , po njemu je sunceva godina imala 365 dana. Za njega se kaze da je 1 Filozof Prirode. Tales je predvodnik filozofije koja smatra da mora postojati jedna Priroda ili vise od Jedne iz kojih postaje sve Ostalo posto se Ona odrzava/postoji/. U toj tvrdnji Tales se opredeljuje da princip i supsantciju kao nesto materijalno, i kao osnov svega je voda. Znamo da je po nasem shvatanju voda kao princip, izvan filozofskog pogleda, vec to spada u domen fizike. Ali ono sto je materijalno ima filozofski znacaj. Otuda proizilazi da ,po Talesu, voda pra pocetak svega tj, Bog svega.
Talesov stav da je voda ono sto je apsolutno ili, kao sto su stari govorili, da je princip, jeste filozofski, filozofija pocinje sa njim, jer se sa njim dolazi do svesti o tome da je Jedno jeste sustina, ono sto je istinito, jedino sto je po sebi i za sebe.
Vojkan

Unknown је рекао...

Solon
Atinjani koji je ziveo u periodu 640 godine do 564 godine pre n.e. Po poreklu aristokrata, veoma dobro je bio upucen u drzavnicke poslove. Svojom reformom Solon postavlja temelje atinske demokratije.
Solon je shvatao da zivotom upravlja pravedno bozanstvo. Po njemu, covek ne moze ziveti i delati izvan Pravde.
Solonova racionalizacija u poimanju socijalno-politickih procesa pojavljuje se kao paralela filozofiji miletskih mislilaca Talesa i Anaksimandra, koji su u isto vreme prvi pokusali da nadju zakone prirodnih procesa u kosmickom zivotu.
Mudrost Solona se ogleda u njegovoj izreci : Starim i svagda mnogo ucim.
U svom programu , koji se sastoji u oblagorodjivanju religije, u etickom produbljivanju ne samo politickog nego i privatnog zivota , u vaspitanju naroda za taj cilj.

Unknown је рекао...

Pitak
Bio je tiranin iz Mitilene, grad na ostrvu Lezbos. Ziveo je od 650 godine do 569 godine pre n.e. Vladao je oko 10 godina od 595 do 585 godine pre n.e.Poslednje godine je i abdicirao. Bio je jedan od 7 antickih Mudraca.

Unknown је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Unknown је рекао...

Kleobul
Bio je Efor u Sparti koji je bio protiv Nikijinog mira sa Atinom. Potpisao je savez sa Beotijom

Unknown је рекао...

Perijander
Bio je korintski tiranin, bio je idejni tvorac spajanja Saronijskog i Korintskog zaliva. Samo je u njegovo vreme podignuta drvena platforma koja je prebacivala brodove iz jednog zaliva u drugi.